Waarom zou iemand een nieuwe functie willen als hij of zij dat allemaal al kan?

In vacatureteksten bieden werkgevers vaak een marktconform salaris, flexibele werktijden en een dynamisch team. Leuk hoor, maar zeg nu zelf. Daarmee onderscheid je jouw bedrijf niet van andere organisaties. Een passend salaris en een fijne werkplek zijn immers basisvoorwaarden van een functie. De functie zelf dan?

Uiteraard speelt de inhoud van een functie een belangrijke rol in de zoektocht naar een nieuwe baan. Toch zie je juist hier dat vooruitstrevende bedrijven een stap verder gaan in hun aanbod naar de kandidaat. Naast de taken en verantwoordelijkheden, benoemen deze bedrijven ook wat een kandidaat kan leren en hoe hij of zij zichzelf kan ontwikkelen in een bepaalde functie. En dat is nu precies waar veel professionals en werkzoekenden naar op zoek zijn.

Transformation Economy

De veranderende arbeidsmarkt wordt vaak in één adem genoemd met begrippen als ‘een leven lang leren’ en het ‘re-skillen’ van mensen. Functies zullen de komende jaren inhoudelijk veranderen door diverse factoren, zoals automatisering, AI-technologie, energietransitie, etc. Het blijven ontwikkelen van werknemers is essentieel om te blijven voldoen aan de eisen van de arbeidsmarkt van de toekomst.
 
Ook vanuit het individu komt er steeds meer aandacht voor de eigen ontwikkeling. Mensen willen niet simpelweg een functie aannemen waarin ze alleen maar blijven doen waar ze goed in zijn. Zij hebben behoefte aan groei en ontwikkeling van vaardigheden en kennis. Zoals Pine & Gilmore omschrijven gaan we van een Experience Economy naar een Transformation Economy. Mensen willen veranderen, zichzelf transformeren en zijn daar bewust mee bezig. Ook in hun carrière.

 8vance matching technologies skilss assessment
 

Leerdoelen & Ambitie

Toch is deze focus op ontwikkeling nauwelijks terug te vinden in vacatures. Sterker nog, veel recruiters en werkgevers vergeten dit aspect. Enkel kandidaten die aan alle eisen voldoen komen in aanmerking. Vreemd eigenlijk, want waarom zou iemand een bepaalde functie ambiëren als hij of zij het allemaal al een keer heeft gedaan?
 
Om deze reden geven we bij 8vance werkzoekenden en recruiters bewust de ruimte om te matchen op leerdoelen. Zo kan een kandidaat aangeven welk type functie hij of zij ambieert. Daarnaast kan de kandidaat aangeven welke vaardigheden, competenties en kennis hij of zij graag wil opdoen in een nieuwe baan. Anderzijds kan een recruiter of werkgever aangeven welke vaardigheden, competenties en kennis een kandidaat op de werkvloer of in een opleidingstraject kan ontwikkelen. Zo worden leerdoelen, en daarmee continue ontwikkeling, een belangrijk onderdeel van een vacature.

Share this post
BlogNews
Zo laat je de data van miljoenen profielen in jouw voordeel werken
Zo laat je de data van miljoenen profielen in jouw voordeel werken

Met een passende training kun je mensen uit onverwachte hoeken van de arbeidsmarkt inzetten op schaarse vacatures. Maar hoe doe je dat? AI, losgelaten op openbare profielen, kan dan uitkomst bieden, aldus Laurens Waling

Events
7 maart: Online event NL-AIC: AI transformeert HR
7 maart: Online event NL-AIC: AI transformeert HR

Bekijk het webinar over veranderingen die AI veroorzaakt op het gebied van onder andere recruitment, interne mobiliteit, talentmanagement, duurzame inzetbaarheid en het verkleinen van skills gaps.

Events
11 april - Rethink the Future of Recruitment (Emerce)
11 april - Rethink the Future of Recruitment (Emerce)

Ontdek op 11 april met Laurens Waling en 300+ HR-professionals hoe AI de recruitmentwereld transformeert, door in te zetten op skills, diversiteit, en innovatieve talentstrategieën.