top of page

Waarom zou iemand een nieuwe functie willen als hij of zij dat allemaal al kan?

In de huidige markt zijn er in Nederland meer openstaande vacatures dan werkzoekenden. Dat maakt het voor recruiters en werkgevers steeds lastiger om goede kandidaten aan te trekken én te binden.

Verplaats je eens in de kandidaat die jij zoekt. Stel, je hebt een achtergrond qua opleiding en/of werkervaring waar veel vraag naar is. De banen liggen voor het oprapen. Sterker nog, je wordt regelmatig benaderd voor een nieuwe functie. Als je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging, aan welke criteria moet deze baan dan voldoen?


In vacatureteksten bieden werkgevers vaak een marktconform salaris, flexibele werktijden en een dynamisch team. Leuk hoor, maar zeg nu zelf. Daarmee onderscheid je jouw bedrijf niet van andere organisaties. Een passend salaris en een fijne werkplek zijn immers basisvoorwaarden van een functie. De functie zelf dan? Uiteraard speelt de inhoud van een functie een belangrijke rol in de zoektocht naar een nieuwe baan. Toch zie je juist hier dat vooruitstrevende bedrijven een stap verder gaan in hun aanbod naar de kandidaat. Naast de taken en verantwoordelijkheden, benoemen deze bedrijven ook wat een kandidaat kan leren en hoe hij of zij zichzelf kan ontwikkelen in een bepaalde functie. En dat is nu precies waar veel professionals en werkzoekenden naar op zoek zijn.Transformation Economy

De veranderende arbeidsmarkt wordt vaak in één adem genoemd met begrippen als ‘een leven lang leren’ en het ‘re-skillen’ van mensen. Functies zullen de komende jaren inhoudelijk veranderen door diverse factoren, zoals automatisering, AI-technologie, energietransitie, etc. Het blijven ontwikkelen van werknemers is essentieel om te blijven voldoen aan de eisen van de arbeidsmarkt van de toekomst.


Ook vanuit het individu komt er steeds meer aandacht voor de eigen ontwikkeling. Mensen willen niet simpelweg een functie aannemen waarin ze alleen maar blijven doen waar ze goed in zijn. Zij hebben behoefte aan groei en ontwikkeling van vaardigheden en kennis. Zoals Pine & Gilmore omschrijven gaan we van een Experience Economy naar een Transformation Economy. Mensen willen veranderen, zichzelf transformeren en zijn daar bewust mee bezig. Ook in hun carrière.Leerdoelen & Ambitie

Toch is deze focus op ontwikkeling nauwelijks terug te vinden in vacatures. Sterker nog, veel recruiters en werkgevers vergeten dit aspect. Enkel kandidaten die aan alle eisen voldoen komen in aanmerking. Vreemd eigenlijk, want waarom zou iemand een bepaalde functie ambiëren als hij of zij het allemaal al een keer heeft gedaan?


Om deze reden geven we bij 8vance werkzoekenden en recruiters bewust de ruimte om te matchen op leerdoelen. Zo kan een kandidaat aangeven welk type functie hij of zij ambieert. Daarnaast kan de kandidaat aangeven welke vaardigheden, competenties en kennis hij of zij graag wil opdoen in een nieuwe baan. Anderzijds kan een recruiter of werkgever aangeven welke vaardigheden, competenties en kennis een kandidaat op de werkvloer of in een opleidingstraject kan ontwikkelen. Zo worden leerdoelen, en daarmee continue ontwikkeling, een belangrijk onderdeel van een vacature.


118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page