top of page

"Waarom ecosystemen belangrijk zijn voor de arbeidsmarkt..."

In de vorige blog over ecosystemen kon je lezen dat de twee voetbalclubs Vitesse en Chelsea profiteren van een onderlinge samenwerking. Dit ecosysteem biedt veel voordelen en de arbeidsmarkt moet dit voorbeeld op grote schaal volgen. Maar waarom eigenlijk? Ecosystemen bieden niet alleen kansen, ze zijn ook nodig om de uitdagingen van de toekomstige arbeidsmarkt het hoofd te bieden.


Vraag en aanbod

De arbeidsmarkt is diffuus. Enerzijds is er sprake van (tijdelijke) overschotten en tekorten, anderzijds sluiten vraag en aanbod vaak niet goed aan door een mismatch van vaardigheden. Hoewel er binnen de algehele arbeidsmarkt voldoende aanbod van arbeid is, blijken boventallige medewerkers vaak nog niet helemaal geschikt voor sectoren met onvervulde vacatures. Echter, met wat scholing en begeleiding zouden deze werknemers wel heel bruikbaar zijn.


Arbeidsmarkt van de toekomst

In de toekomst zal het aanbod op de arbeidsmarkt kleiner zijn dan de vraag en dreigt het gevaar dat in een aantal branches structureel tekorten aan geschoold personeel zullen ontstaan. Daarnaast leiden automatisering & robotisering tot skills-veroudering en een verhoogde vraag naar nieuwe functies en rollen.


Reden voor organisaties om uit de startblokken te komen en de samenwerking op te zoeken bij het scholen en ontwikkelen van medewerkers. Het zijn juist de werkgevers die, net zoals bij het voetbal, deze bal op moeten pakken. Hierbij gesteund door koepels, belangenorganisaties en gemeenten. De bijzondere periode waarin we ons nu bevinden schreeuwt om onderlinge samenwerking teneinde de discrepantie op de arbeidsmarkt op te lossen. Van werk naar werk, dat biedt voor zowel medewerkers als werkgevers zekerheid en ontwikkelmogelijkheden om inzetbaar te blijven en toekomstzekerheid te garanderen. Het geeft tevens een impuls om bij te blijven scholen in het kader van “een leven lang leren”.


Werkgevers zullen vroeg of laat voor deze uitdagingen komen te staan. Hoe kan een werkgever dan effectief samenwerken met andere partijen? Daarover meer in een volgende blog!

173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page