top of page

"Wat de arbeidsmarkt van het voetbal kan leren ..."

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2021

Vitesse en Chelsea, twee voetbalclubs spelend op het hoogste niveau in eigen land, hebben al enkele jaren een intensieve samenwerking voor het onderling verhuren van spelers. En daarmee hebben ze hun eigen ecosysteem ontwikkeld.


Een ecosysteem in voetbal


Voor deze samenwerking hebben zij verschillende goede redenen. Zo doen spelers gedurende de verhuur ervaring op buiten hun eigen club, waar ook de club na terugkomst van deze spelers van profiteert. Daarnaast kan de club tijdens de verhuur meer spelers opstellen door naast het elftal in het binnenland ook spelers in het buitenland speelminuten te verstrekken. De samenwerking tussen Vitesse en Chelsea is laagdrempelig, simpel, sympathiek en zonder winstoogmerk. Bovendien kunnen de clubs de eigen regie in handen houden bij het uitlenen van spelers. Al met al leidt de samenwerking tot een win-win situatie voor beide clubs.


In veel opzichten is de voetbalwereld conservatief. Echter, op dit terrein is deze branche juist innovatief waarbij een duurzaam Ecosysteem is ontstaan dat heel effectief geprojecteerd kan worden op de arbeidsmarkt om medewerkers onderling uit te wisselen.


Op dit moment worden al op kleine schaal samenwerking aangegaan tussen bedrijven onderling om medewerkers tijdelijk onderling uit te wisselen, maar eigenlijk is het tijd dat dit in een veel breder verband gaat gebeuren.Ecosystemen voor de arbeidsmarkt


Wat is een ecosysteem voor de arbeidsmarkt? Het is een open of gesloten systeem van organisaties en bedrijven die onderling professionals uitwisselen. Er kunnen uiteenlopende redenen zijn om zo’n samenwerking aan te gaan. Zo kan er bijvoorbeeld een (tijdelijk) overschot enerzijds en een tekort anderzijds zijn bij verschillende organisaties. Of werknemers kunnen elders competenties en vaardigheden verder te ontwikkelen om daar bij terugkomst als werkgever van te profiteren.

Bedrijven kunnen ook vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap medewerkers helpen aan een nieuwe baan binnen het Ecosysteem.


In de volgende blog van deze reeks gaan we dieper in op ecosystemen en waarom deze de komende jaren zo belangrijk gaat worden voor de arbeidsmarkt.

220 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page