Het bouwen van een ecosysteem

In de voorgaande blogs over ecosystemen kon je lezen wat de arbeidsmarkt van de onderlinge samenwerking van voetbalclubs kan leren en waarom een dergelijke samenwerking zo waardevol is. De vervolgvraag luidt nu: “Hoe start je zo’n samenwerking en hoe bouw je een ecosysteem?”

8vance matching technologies discussion

Het antwoord op de vraag “hoe” is niet zo ingewikkeld. Als organisaties bij zichzelf nagaan met welke partijen ze graag zouden willen samenwerken, zijn er voldoende opties te vinden, zowel op regionaal- als op branche niveau. Waar in de voetbalwereld de samenwerking op branche niveau is ingezet, kan in de arbeidsmarkt veel breder worden gekeken. Bedrijven kunnen namelijk samenwerkingen opzetten met andere bedrijven uit de regio of met bedrijven uit hun netwerk. Elke organisatie kan zo zijn eigen groep van deelnemers samenstellen. Een coöperatie is een voorbeeld van een hele charmante oplossing waarbij, net zoals bij het voetbal, op laagdrempelig niveau wordt samengewerkt zonder winstoogmerk.

Wat is er nodig?

In tegenstelling tot het voetbal, zal de onderlinge uitwisseling op de arbeidsmarkt veel grootschaliger moeten worden aangepakt om in de behoeften te kunnen voorzien. De opkomst van dergelijke ecosystemen bieden zowel recruiters binnen organisaties als intermediairs veel mogelijkheden. Aan het succesvol inzetten van een ecosysteem zijn echter ook meerdere kritische succesfactoren verbonden. Zo is het in eerste instantie essentieel dat er platformen en marktplaatsen worden opgezet om de grootschalige samenwerking en uitwisseling in gang te zetten. Daarbij moeten we ons ervan bewust zijn dat we een succesvolle en vlotte uitwisseling willen realiseren. Dat betekent dus niet alleen matchen op diploma’s maar ook op competenties en vaardigheden. Dit alles uiteraard AVG-proof. Tot slot is de inzet van AI-gedreven en zelflerende datastructuur van essentieel belang om de kwaliteit en effectiviteit van de samenwerking en uitwisseling op de lange termijn te kunnen optimaliseren.

Start je eigen ecosysteem

Ons Jobliebe platform stelt je in staat om zelf, binnen je eigen omgeving, een ecosysteem op te gaan zetten. Wil je hier meer over weten ga dan naar www.jobliebe.com/ecosystemen

Share this post
BlogNews
Zo laat je de data van miljoenen profielen in jouw voordeel werken
Zo laat je de data van miljoenen profielen in jouw voordeel werken

Met een passende training kun je mensen uit onverwachte hoeken van de arbeidsmarkt inzetten op schaarse vacatures. Maar hoe doe je dat? AI, losgelaten op openbare profielen, kan dan uitkomst bieden, aldus Laurens Waling

Events
7 maart: Online event NL-AIC: AI transformeert HR
7 maart: Online event NL-AIC: AI transformeert HR

Bekijk het webinar over veranderingen die AI veroorzaakt op het gebied van onder andere recruitment, interne mobiliteit, talentmanagement, duurzame inzetbaarheid en het verkleinen van skills gaps.

Events
11 april - Rethink the Future of Recruitment (Emerce)
11 april - Rethink the Future of Recruitment (Emerce)

Ontdek op 11 april met Laurens Waling en 300+ HR-professionals hoe AI de recruitmentwereld transformeert, door in te zetten op skills, diversiteit, en innovatieve talentstrategieën.